Φλεβική Ανεπάρκεια

Τι είναι

Οι φλέβες έχουν ως αποστολή να επιστρέφουν το αίμα από όλο το σώμα στην καρδιά, το οποίο στην συνέχεια προωθείται στους πνεύμονες για να πάρει οξυγόνο ώστε τελικά μέσω της καρδιάς και πάλι, να ξαναεπιστρέψει σε όλο το σώμα και να δώσει οξυγόνο. Οι φλέβες έχουν βαλβίδες που αποτρέπουν την παλινδρόμηση (λόγω της βαρύτητας) του αίματος προς τα πίσω. Όταν αυτές οι βαλβίδες δεν δουλεύουν καλά (ανεπαρκούν), τότε μία ποσότητα αίματος γυρίζει προς τα πίσω. Αυτή η δυσκολία στην εκτέλεση του έργου των φλεβών ονομάζεται φλεβική ανεπάρκεια (αυτό που ο λαός μη ιατρικά ονομάζει φλεβίτιδα). Πρόκειται για μία καλοήθη σταδιακά εξελισσόμενη νόσο, που ... αγαπά περισσότερο τις γυναίκες, έχει έντονη κληρονομικότητα, ενώ εμφανίζεται συχνότερα σε ανθρώπους με καθημερινή πολύωρη ορθοστασία και αυξημένο βάρος.

Συμπτώματα

Η φλεβική ανεπάρκεια αφορά κυρίως τις φλέβες των ποδιών. Αρχική εμφάνιση της νόσου είναι η παρουσία ευρυαγγειών (βλέπε ευρυαγγείες), κυρίως γύρω από τους αστραγάλους. Έτσι μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα από τα πόδια όπως πόνος, αίσθημα κούρασης, πρήξιμο, κράμπες, αίσθημα καύσους, κνησμό, μούδιασμα. Όσο η νόσος εξελίσσεται μπορεί να εμφανισθεί αλλαγή στο χρώμα του δέρματος (υπέρχρωση), ερυθρότητα και σε προχωρημένες καταστάσεις πληγές γύρω από τον αστράγαλο και λίγο πιο πάνω, που ονομάζονται άτονα έλκη. (βλέπε φλεβικό έλκος)

Διάγνωση

Η διάγνωση για τον αγγειοχειρουργό μπορεί να γίνει με προσεκτική λήψη του ιστορικού, με καλή κλινική εξέταση του ασθενή, ενώ για περισσότερες πληροφορίες χρειάζεται έγχρωμο υπερηχογράφημμα φλεβών (triplex).

Θεραπεία

Η θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας εξαρτάται από ποιες φλέβες έχουν πρόβλημα και πόσο σημαντικό είναι αυτό.

Εν τω βάθει φλέβες
(Εσωτερικές)
Η θεραπεία είναι συντηρητική με φαρμακευτική αγωγή, υποστήριξη των ποδιών (ελαστικές κάλτσες) και εξατομικευμένες οδηγίες. Σε ιδιαίτερα σπάνιες περιπτώσεις διενεργείται χειρουργική θεραπεία, με αποτελέσματα όχι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Επιπολής φλέβες (Εξωτερικές)

Κιρσοί

Στα αρχικά στάδια είναι συντηρητική, ενώ με την εξέλιξη της νόσου και των συμπτωμάτων, την εμφάνιση κιρσών (διογκωμένες επιφανειακές φλέβες), και την πιθανή παρουσία μίας επιπλοκής της νόσου όπως θρομβοφλεβίτιδα ή ρήξη κιρσού (μετά την πάροδο της οξείας φάσης) η θεραπεία πρέπει να είναι χειρουργική. Στις γυναίκες κυρίως, σημαντικό ρόλο στην απόφαση για χειρουργική θεραπεία, είναι και ο αισθητικός παράγοντας.

Επικοινωνία με Ιατρό

TOP