Ευρυαγγείες

Τι Είναι

Οι ευρυαγγείες είναι διατεταμένες πολύ μικρές φλέβες του δέρματος και εμφανίζονται είτε ως ένα πρώτο σημάδι φλεβικής ανεπάρκειας, είτε μετά από μία εγκυμοσύνη, είτε μετά από πολύωρη και συχνή έκθεση στον ήλιο. Οι αυξομειώσεις του σωματικού βάρους και οι τρόποι αισθητικής παρέμβασης στα πόδια από τις γυναίκες παίζουν και αυτές σημαντικό ρόλο. Είναι σαφώς πιό συχνές στις γυναίκες.

Συμπτώματα

Συνήθως είναι ασυμπτωματικές. Μερικές φορές η ασθενής παραπονείται για κνησμό (φαγούρα) και ήπιο αίσθημα καύσους και πόνου.

Διάγνωση

Η διάγνωση είναι πολύ απλή, καθώς η ίδια η ασθενής τις βλέπει στο δέρμα των ποδιών της και συνήθως τις αποκαλεί «σπασμένα αγγεία» ή « κάτι αγγεία σαν αράχνη».

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση των ευρυαγγειών γίνεται μόνο για αισθητικούς λόγους, καθώς σπάνια προκαλούν ενοχλήματα και μπορεί να είναι:

Σκληροθεραπεία
(Σκληρυντικές ενέσεις)
Η σκληροθεραπεία είναι η καταστροφή (εξαφάνιση) των ευρυαγγειών με έγχυση εντός αυτών ενός ειδικού φαρμάκου, με ιδιαίτερα πολύ μικρή βελόνα. Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό και εξαρτάται τόσο από το είδος του φαρμάκου όσο και από την άρτια τεχνική.
Laser Το laser προκαλεί καταστροφή (εξαφάνιση) των ευρυαγγειών καθώς τις καίει. Το αποτέλεσμα εξαρτώμενο από την ποιότητα του μηχανήματος και την προσεκτική εφαρμογή είναι ικανοποιητικό. Η εφαρμογή του laser πρέπει να γίνεται για τις πολύ μικρές ευρυαγγείες από εξιδεικευμένο ιατρικό προσωπικό και μετά από την σκληροθεραπεία, καθώς έχει συχνότερες παρενέργειες (έγκαυμα) από ότι η σκληροθεραπεία (υπέρχρωση δέρματος).

Επικοινωνία με Ιατρό

TOP